Снимка: Pixabay

Осми хранителен продукт от България беше включен от Европейската комисия в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз – това е Странджанският манов мед, съобщиха от ЕК в София.

Още по темата
 

Продуктът "Странджански манов мед" , наричан още "Maнов мед от Странджа", е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС "Натура 2000". Пчеларството отдавна е важен поминък в региона, доказателство за което са още съществуващи тръвни и дънери с пчели, които датират от края на 19 век.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално в Брюксел сертификата за вписването на г-н Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение "Странджански манов мед" и г-жа Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България.
 
Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни. През 2011 година за първи път бе регистриран продукт от България - Горнооряховският суджук. След него защитени бяха и: Панагюрската луканка, Филе Елена, Роле Трапезица, Българско розово масло, Кайсерован врат Тракия и Пъстарма говежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase